Ingrediënt van de maand: Peultjes
Peultjes hebben een platte lichtgroene peul. Deze groente komt uit eigen land, maar ook uit onder meer Spanje en Afrikaanse landen. Peultjes moeten niet rauw gegeten worden. In rauwe peulen komt van nature een giftige stof voor die door het koken onwerkzaam wordt. Peultjes in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Was peultjes voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Bewaar ze in een open zak.
Voedingswaarde per 100 gram peultjes
- Kcal: gekookt 28
- Vitamine C: gekookt 35 mg
- IJzer: gekookt 0,5 mg
- Vezel: gekookt 2,5 gram
Variaties met peultjes
- koken of roerbakken met plakjes bospeen
- roerbakken met ui en taugé
- in groentesoep
- in salade met blokjes gekookte aardappel en blokjes kaa
- met maïskorrels en stukjes krabstick (surimi) als salade
De voedingswaarde van het hele recept is:
- Energie: 1220 kcal
- Koolhydraten: 101 gram
- Eiwit: 56 gram
- Vet: 64 gram
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram tortellini met champignon- of kaasvulling
- 200 gram peultjes
- 1 vleestomaat
- 1 gegrilde paprika (pot)
- ½ bakje (50 gram) walnotenpesto (rode pesto mag ook)
- 1 eetlepel walnoten
Bereiding:
- Kook de tortellini gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Maak de peultjes schoon en halveer ze.
- Kook de peultjes in weinig water in enkele minuten gaar.
- Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Snijd de paprika in reepjes.
- Verwarm de walnotenpesto al roerend in een kleine pan en warm de stukjes tomaat en paprika hierin mee.
- Hak de walnoten grof.
- Giet de tortellini af en meng er de afgegoten peultjes en de pesto met de groente door
- Strooi de gehakte walnoten er over.
Let op: serveer er wel een salade bij om aan voldoende groente te komen!