Ingrediënt van de maand: Spinazie
September is nog net de laatste maand waarin spinazie, die vers toch het lekkerst blijft, goed te verkrijgen is. Je hebt voor 200 gram gekookte spinazie ongeveer 350-400 gram rauwe spinazie nodig.
Verder behoort spinazie tot de gezondste groenten. Het bevat vitamine A, C, K en foliumzuur, mineralen waaronder calcium en magnesium, vezels en betacaroteen. Spinazie helpt hiermee bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, beroerte, overgewicht , osteoprose en kanker.
Het opwarmen van spinazie
Nitrietvorming wordt voorkomen door de spinazie bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk te verwerken. Tijdens het bereiden van een maaltijd kan het nitraatgehalte van de spinazie dalen doordat het met kookvocht uit de spinazie verdwijnt. Het opwarmen van spinazie leidt niet tot meer nitrietvorming als hij snel is afgekoeld en goed gekoeld is bewaard. De nitrietvorming lijkt namelijk vooral een gevolg van de activiteit van bacteriën. Als de spinazie echter langer dan twee dagen wordt bewaard, neemt de kans op nitrietvorming wel toe. Bewaar spinazie en producten waar in dit is verwerkt daarom niet langer dan twee dagen in de koelkast.
Variaties met spinazie:
- rauw in stamppot met kleingesneden olijven
- rauw in salade met hardgekookt, ei, ui en tomaat
- roerbakken met ui, Italiaanse kruiden en reepjes rauwe ham bij pasta
- snelle pastasaus: diepvriesspinazie mee warmen met kant-en-klare tomatensaus
- in flensjes met blokjes light roomkaas
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 zakken verse spinazie van 400 gram
- 3 middelgrote trostomaten
- 1 bakje champignons van 250 gram
- 2 zakjes witte saus
- 0,5 pak lasagnevellen (wit of groen)
- 1 bakje smeerkaas met sambal
- 500 ml halfvolle melk
- 350 gram rundergehakt
- bolletje mozzarella
- olie of vloeibare boter voor het bakken en het insmeren van de ovenschaal
Voedingsinformatie per persoon:
- Kcal: 510
- Koolhydraten: 25 gram
- Vet: 25,8 gram
- Eiwit: 24,5 gram
Voorbereiding
- Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden
- Kook de spinazie kort
- Maak de witte saus met de melk zoals aangegeven op de verpakking, roer hier de smeerkaas door totdat de smeerkaas helemaal opgelost is
- Snijd de tomaat, de mozzarella en de champignons in plakjes
- Bak het gehakt rul met wat vloeibare boter of olie
- Bak zodra het gehakt rul is de champignons mee
Bereidingswijze
Vul de schaal met de volgende laagjes:
- Spinazie
- Champignons
- Tomaat
- Witte saus
- Lasagne vellen
Herhaal dit daarna nog eenmaal. Dek het geheel af met de rest van de witte saus en verdeel de plakjes mozzarella over de schotel. Zet dit geheel zon 40 minuten in een voorverwarmde oven.