Ingrediënten glutenvolle variant:
1 plak kaas van ongeveer 1 cm dik
bloem
halfvolle melk
paneermeel
vloeibare margarine
Bereidingswijze:
Leg een laagje bloem in een plat bord, en roer er zoveel halfvolle melk door dat er een dikke pap ontstaat. Leg in een ander diep bord een laagje paneermeel. Wentel de plakken kaas eerst door het bloem-melk mengsel (zorg dat de plak kaas volledig bedekt is), en vervolgens door de paneermeel. Zorg ook hierbij dat overal paneermeel zit. Dit lukt alleen als alle kaas bedekt is met het bloem-melk mengsel.
Verhit de margarine in een koekepan. Door het paneermeel heeft u vrij veel margarine nodig. Voeg de gepaneerde kaas toe als het vet goed heet is. Bak de kaasplak snel bruin, aan beide kanten. Probeer zo min mogelijk te keren. Door het keren zal de paneerlaag beschadigen, en kan de – inmiddels gesmolten – kaas weglopen.
Ingrediënten glutenvrije variant:
1 plak kaas van ongeveer 1 cm dik
1 ei
glutenvrij paneermeel
vloeibare margarine
Bereidingswijze:
Omdat een mengsel van glutenvrije bloem en melk niet “plakt” aan de kaas kiezen we bij de glutenvrije variant voor paneren met ei en paneermeel.
Klop het ei los op een plat bord. Wentel de plak kaas door het ei (zorg ook weer dat de hele plak goed bedekt is) en vervolgens door het paneermeel. Vanaf dan is de bereiding hetzelfde als bij de glutenvolle variant. Het paneerlaagje beschadigd iets makkelijker bij het keren in de pan. Het korstje wordt minder knapperig dan de korst van de glutenvolle kaasplak.
Deze kaasplakken zijn heerlijk bij bijvoorbeeld stamppot rauwe andijvie.