Een makkelijke en snelle soep is courgette soep. In deze periode van het jaar zijn de courgettes volop verkrijgbaar en dus ook niet duur. Leuk om er allerlei recepten mee uit te proberen.
Ingrediënten voor 1 liter soep:
2-3 courgettes afhankelijk van de grootte
Ui (1 grote)
Knoflook (1-3 teentjes, naar smaak)
Bouillonpoeder/blokjes
Peper
(olijf)olie
Pel de ui en snij deze in stukjes. Doe hetzelfde met de knoflook. Zet ondertussen een kookpan op de warmtebron met een scheut olie. Voeg als de olie warm genoeg is ui en knoflook toe en laat dit zachtjes fruiten. Maak de courgette schoon en snij deze blokjes. Wanneer ui en knoflook glazig geworden zijn en al iets beginnen te bruinen, kun je de courgette blokjes toevoegen. Bak deze een paar minuten mee. Voeg dan water toe. Persoonlijk doe ik dat altijd op gevoel maar ongeveer de helft van de courgettes onder is een goed begin. Neem een bouillonblokje en verbrokkel dit boven de inhoud van de pan. Roer even door en laat het met de deksel op de pan 15-20 minuten pruttelen. Als de courgette zacht is dan heeft het voldoende gekookt. Neem de pan van de warmtebron. Met de staafmixer kun je het pureren tot een gladde massa. Proef de soep en voeg naar smaak nog wat bouillonpoeder of blokje toe en peper.
Voor het serveren kun je toevoegen: fijn gesneden gerookte zalm (zie foto), uitgebakken spekjes, een scheutje room of crème fraîche of een fijn geprakt ei. Natuurlijk kun je het ook naturel eten.
Variatietips:
Voeg bij het bakken van ui en knoflook nog wat kerriepoeder toe. Ook lekker van vadouvan of Ras el Hanout. De meeste andere groene groenten kun je ook toevoegen. Zelf heb ik het een paar keer gemaakt met broccoli erbij.