Ingrediënt van de maand: Spinazie
Oorspronkelijk komt spinazie uit Azië. Het is een nitraatrijke, donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Spinazie is vers te koop (het grootste deel van het jaar) maar daarnaast ook verkrijgbaar in de diepvries. Daarnaast is er de zogenaamde wilde spinazie, die een wat steviger en onregelmatiger blad heeft.
Voedingswaarden spinazie
- Kcal: rauw 26, gekookt 25, diepvries gekookt 28 mg
- Vitamine C: rauw 1 mg, gekookt 7 mg, diepvries gekookt 5 mg
- Natrium: rauw 13 mg, gekookt 15 mg, diepvries gekookt 55 mg
- Kalium: rauw 539 mg, gekookt 711 mg, diepvries gekookt 350 mg
- Calcium: rauw 105 mg! gekookt 84 mg, diepvries gekookt 125 mg
- Fosfor: rauw 62 mg! gekookt 71 mg, diepvries gekookt 50 mg
- IJzer: rauw 2,0 mg, gekookt 2,4 mg, diepvries gekookt 2,4 mg
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram (volkoren) tagliatelle
- 1 ui
- 300 gram spinazie
- 250 gram champignons
- 1 eetlepel olie
- 150 gram vegetarische roerbakreepjes
- 2 eetlepels cottage cheese
Bereiding
- Kook de tagliatelle in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Maak de ui schoon en snijd hem klein
- Was de spinazie
- Maak de champignons schoon. Halveer kleine en snijd grote exemplaren in vieren.
- Fruit de ui in de hete olie glazig
- Bak de roerbakreepjes mee en pers het knoflookteentje er boven uit
- Voeg bij gedeelten de spinazie toe en laat de groente slinken
- Warm de champignons kort mee
- Doe de helft van de stamppot in een ovenschaal
- Maak het geheel op smaak met wat peper en een beetje zoutBedek de stamppot met de uitgelekte ananasschijven
- Meng het spinaziemengsel en de cottage cheese door de uitgelekte tagliatelle.